© See it All Graphics

© See it All Graphics

© See it All Graphics

© See it All Graphics

© See it All Graphics

© See it All Graphics

Rochester Institute of Technology - CAST Building - Lab / Office Building - LEED Certified Gold

Project

The CAST Building consists of laboratory and office spaces that accommodate a dynamic range of programs including Civil Engineering Technology, Packaging Science, Environmental Management and Electrical, Computer & Telecom Engineering.

This addition to the RIT Campus was designed to meet the standards of the Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Rating System of the US Green Building Council (USGBC). This project is LEED certified to the Gold Level.

RIT has invested in energy- and water-saving design strategies, including rainwater reuse system and lighting & HVAC controls that monitor building occupancy and reduce energy demands accordingly. The improved systems within the CAST Building provides an approximate 21.4% savings in energy (estimated at over $24,000/year at 2007 prices). In other words, the energy savings at CAST equates to enough power to service about 47 average New York homes.

Two 1500-gallon cisterns were installed in the lower level of CAST to collect rainwater from the roof.  This water is used for purposes such as flushing toilets in the restrooms, where clean municipal water is not required. Combined with additional efficiency improvements, this creates a water savings of over 35,000 gallons per year, or a saving of approximately 75% of the buildings' typical annual water usage.

The building is connected to the Campus centralized heating and cooling plants to take advantage of their high efficiency.  To help reduce the electrical impact of the building, a photovoltaic (PV) system is located on the roof and connected to the Campus system.

M/E Role

M/E provided the mechanical, electrical, fire protection and plumbing design for the project. Our involvement was from the early programming stages, through construction and LEED documentation.

Challenges

The project needed to be designed to fit a tight budget so it was a significant challenge to reconcile this with the needs of the department programs.  Although the project was put on hold for a period, the occupancy date did not change so all team members worked together on the scheduling.

Location:
Rochester, New York